Århus Stiftstidende, 20-07-2003

Børn i et tomrum
FORÆLDREMYNDIGHED

NÅR to mennesker går fra hinanden, er der som oftest følelser i klemme. Midt i kiv og strid om skyld og deling af dit og mit glemmer nogle forældre, at de største ofre i en skilsmisse er børnene. Historien i dagens avis om moren, der nægter at udlevere oplysninger om børnenes vaccinationer til deres far, som de tilbringer hver anden weekend og halvdelen af ferien hos, er et helt grotesk eksempel på, hvor galt det kan gå. I dette tilfælde sætter en af forældrene, hvad der vanskeligt kan tolkes som andet end hævntørst over fornuften og ansvaret og dermed også børnenes sikkerhed.

Faren har ikke forældremyndighed over sine to børn og kan derfor ikke hos børnenes læge få oplyst, om børnene er vaccineret mod stivkrampe. Sådanne oplysninger er forbeholdt børnenes mor. en praktiserende læge er ikke en offentlig instans og derfor heller ikke omfattet af den samme lovgivning som skoler, daginstitutioner og social- og sundhedsvæsen. Et tomrum i loven, lyder meldingen fra både Civilretsdirektoratet og lovgiverne på Christiansborg, som også finder det grotesk, at en delefar i 2003 skal løbe panden mod en mur af tavshed i forsøget på at leve op til sit ansvar for børnene.

DEN aktuelle sag har afsløret et hul i lovgivningen, som partier på begge sider af midten i folketingssalen nu vil bringe op over for den ansvarlige minister. "Bare fordi en forælder er tåbelig, så behøver lovgivningen jo ikke at være det", lyder kommentaren fra Helge Adam Møller (K). Og man kan håbe, at hans synspunkt vinder gehør hos kollegerne, så loven hurtigst muligt bliver lavet om. I samme ombæring burde ministeren i stedet for at nøjes med en simpel lappeløsning tage hele spørgsmålet om forældremyndighed op til revision.

Sagen fra Åbyhøj kunne være undgået, hvis alle forældre ved barnets fødsel blev udstyret med fælles forældremyndighed. Naturligvis kan der være helt specielle omstændigheder omkring en fødsel, der gør, at som oftest kun moren får forældremyndigheden, ligesom der under barnets opvækst kan opstå forhold, der retfærdiggør, at den ene af forældrene mister forældremyndigheden.

MEN i langt de fleste tilfælde vil det kun være ret og rimeligt, at de to mennesker, som sammen har valgt at sætte et barn i verden, også deler både det ansvar og der rettigheder, som en sådan beslutning tilskriver. På den måde undgår man også, at forældremyndigheden, når et forhold begynder at køre skævt, kan bruges som våben i en krig, hvis ofre først og fremmest er børnene.

Til oversigten