Loven, der endnu ikke udnyttes
Det kan virke paradoksalt, men justitsministerens dugfriske retningslinier for skilsmissebørns samvær med typisk deres fædre har længe været gældende lov. Loven er bare ikke blevet udnyttet fuldt ud.

I dette paradoks ligger forklaringen på hele det seneste års følsomme og ophidsede debat om samværsreglerne, der har været under kraftig beskydning fra flere sider.

Ikke ulogisk har fædregrupper med Foreningen Far i spidsen påstået lovbrud, når fædre ikke fik det samvær, som de mente at have krav på. Mere overraskende har Foreningen Børns Vilkår og et sjældent set enigt retsudvalg i Folketinget givet fædrene delvis ret; loven brydes måske ikke, men dens muligheder udnyttes ikke tilstrækkeligt. Skilsmissebørnene får derfor ikke lov til at se den forælder, de ikke bor hos til daglig, så ofte, som de har ret til.

Årsagen er, siger kritikerne, at landets statsamter fortolker loven som foor 20 år siden og følger gammel praksis frem for at tage individuelle hensyn til det enkelte barns behov.

Flere ændringer
Kritikken har lydt siden 1970´erne. Det førte til en lovændring i midten af firserne og igen for to år siden, da Lov om forældremyndighed og samvær blev vedtaget med ikrafttræden 1. januar 1996.

Alligevel er kritikken mod embedsmændene ikke forstummet, tværtimod. For godt et år siden klagede fire fraskilte fædre fra København til Folketingets ombudsmand over gældende samværs-praksis, som fædrene mente stred mod loven.

Kort efter tiltrådte Frank Jensen posten som justitsminister.

De to hændelser satte en lavine i gang.

Klagen og en massiv pressedækning fik medlemmerne af Folketingets retsudvalg til at bekymre sig for embedsmændenes håndtering af loven.

Politisk hjertebarn
Samtidig var den nye justitsminister ikke alene en af arkitekterne bag den seneste lovændring; skilsmisse- og samværssager var dertil Frank Jensens politiske hjertebarn.

For et halvt år siden blev det afsløret, at han også havde en stærk personlig interesse i spørgsmålet, da hans bror varr midt i en samværssag. Frank Jensen ringede til sagsbehandleren og mindede om reglerne - og måtte efterfølgende tykke ud med en undskyldning.

Men den nye justitsminister og presset fra retsudvalget førte til, at Civilretssdirektoratet i april i år sendte et cirkulære ud til statsamterne, der gav nye retningslinier i visse spørgsmål om samvær. I går kom der endnu et cirkulære, der dækker andre områder inden for samvær.

Men de to cirkulærer indeholder formelt intet nyt. Frank Jensen siger selv til Jyllands-Posten, at rammerne for Lov om forældremyndighed og samvær fortsat ikke er "udnyttet" fuldt ud. Derfor er der også sat forsøgsprojekter i gang med øget børnesagkyndig rådgivning og senest mægling mellem forældrene, ligesom at ministeren vil have mere forskning.

Diplomatisk påmindelse
Cirkulærerne er med andre ord diplomatiske påmindelser til statsamterne om, at nu må de ændre praksis og udnytte loven, som den var ment fra politisk side.

Justitsministeren afviser dog at kritisere embedsmændenes hidtidige praksis.

"Jeg ved fra mange drøftelser med statsamtsjurister, at de ikke har tid og kræfter til at gå helt ind i den enkelte persons følelsesregister. Derfor er de jo ikke følelseskolde mennesker. De kan godt se, at samværssager er besværlige. Derfor kommer vi med nogle klare retningslinier, som skal fremme, at barnet får så meget samvær som overhovedet muligt og forsvarligt med den forælder, det ikke bor hos", siger Frank Jensen.

Bekymret pegefinger
Velviljen fra politisk side er ligefrem blevet så stor, at Foreningen Børns Vilkår har løftet en bekymret pegefinger. Formanden John Halse advarer mod, at der fokuseres for meget på fædrenes behov - og for lidt på barnets.

Til oversigten